Hoppa till innehåll

Enduro – Tävlingsgruppen

Gruppen ansvarar för träning och tävling i Enduro.
Kontakta oss på : tavlingsgruppen@fmckstockholm.se

Året runt är det träning på vår bana som ligger på Kungsängens skjutfält.
– Träningsläger, Enduro-Påsk hålls årligen på Påskdagen och Annandag påsk.
– Klubbmästerskap, KM, arrangeras några gånger per år.
– Vi brukar vara värd för en eller ett par större tävlingar varje år, t.ex Östra Open eller MC Sport Cup.
Vilka dagar det är träning/tävling kan du se i vår kalender.
OBS : Förändringar kan ibland ske med kort varsel och dessa läggs i så fall ut på meddelandesidan – Så kolla alltid där också.


SVEMO Enduroregler
Ni hittar hela regelverket här : https://regler.svemo.se/regelbocker/enduro

Ett par tänkvärda punkter nedan,

1.1.1
Endurosportens ändamål är, att fostra skickliga och omdömesgilla mc-förare, skapa möjlighet till fritidssysselsättning och rekreation samt att testa uthålligheten hos föraren och tillförlitligheten hos motorcykeln under varierande omständigheter.

5.5.3 Omkörning
Tävlande, som upphinns av annan tävlande och av denne genom signal eller på annat sätt anmodas att hålla åt sidan, är skyldig att göra detta så snabbt som möjligt. Brott häremot kan medföra uteslutning. Signal för omkörning ska om möjligt besvaras med handtecken eller signal.
Med detta sagt : Några av oss kör för motionens skull medan andra tävlar aktivt. Således,
– Upphinnande förare visar hänsyn och gör omkörningar på ett säkert sätt – Den man kör om kan ha mindre erfarenhet och det är inte helt lätt att väja snabbt om man är nybörjare.
– Den som kör i lugnare tempo eller är nybörjare håller koll bakåt och väjer så fort det är möjligt/lämpligt för den som vill köra om.


INFORMATION OM VERKSAMHETEN PÅ VÅRA BANOR

Enduro-träning : Tider och Organisering,
Träning på helger (lördag, söndag eller annan helgdag) : Normalt har vi tillgång till fältet mellan 10:00 och 16:00, körning till mellan 14 och 15.
Träning på vardagskvällar : Normalt har vi tillgång till fältet mellan 17:00 och 21:00, körning till ca 20.
Anmälan och inskrivning hos övningsledaren, i depån : Senast 12:00 på helger och senast 18:00 på vardagskvällar. Om man kommer senare är det upp till övningsledaren att godta anmälan (eller inte). Om sen anmälan godtas bestämmer övningsledaren hur länge man får köra.
Körning får starta tidigast 10:00, respektive 17:00, och först efter att övningsledaren har anmält till vakten på Livgardet att körning påbörjas.
Förarna måste invänta klartecken från övningsledaren innan körning påbörjas : Eventuellt hålls ett förarmöte med genomgång av regler för dagen.
VIKTIGT om KÖRTID – Övningsledaren bestämmer hur länge vi får köra : Här gäller dock att körning normalt avslutas senast mellan 14 och 15 på helger och ca 20 på vardagskvällar.
Övningsledaren har ansvaret att fälla skyltar och öppna/stänga bommar före och efter träning och det tar sin tid (jobbet pågår alltså en stund både före och efter körningen).

Enduro-banorna på Kungsängen,
Vi har för närvarande tre pilade banor/spår på Kungsängen, dessa är markerade med Orange, Blå eller Gröna pilar.
VIKTIGT,
I de fall spåren korsar grusvägar kör vi mycket försiktigt över dessa! Om vi kör sönder vägarna kommer försvarsmakten att ha synpunkter och begränsar i värsta fall vår tillgång till övningsfältet. Vi får köra på, följa, grusvägarna men kör givetvis försiktigt även då.

ORANGE spår,
Detta är vårt långa spår och går över område 1, 2 och 3 (So 1, 2, 3). Körtid 15-30 minuter i motionstempo beroende på vilka delar man kör. Här finns alla typer av enduro, speciellt om det inte går kor på gärdena (om korna är ute kör vi inte där).
– Det finns en del alternativa vägval och vid något tillfälle kan spåren gå ihop – Se upp där!
– När är det tillåtet att köra på område 1 och 2 respektive 1, 2 och 3 : I kalendern anges vilka områden vi har tillstånd att köra på – MEN, ändringar kan ske med kort varsel (till och med samma dag) – KOLLA ALLTID med övningsledaren.
– OBS : Avslutningen av orange spår möter påfarten till det gröna spåret, detta är slutsträckan längs skogskanten (200-300 meter). Där kör vi lugnt för att minimera risken för olyckor.

BLÅTT spår,
Ligger på område 2 (So 2) och är ett kort och ganska snabbt spår med en körtid på knappt 5 minuter. Det finns ett par korta stenpartier men de är rätt så snälla.
– Färden till och från blått spår går över ett gärde där det ibland går kor och kalvar. Om korna är där kan vi därför inte nyttja spåret, kolla med övningsledaren (det ska oxå vara stängslat vid vår infart till gärdet).

GRÖNT spår,
Ligger på område 1 (So 1) och är ett kort spår med mer karaktär av ”svensk-enduro”, d.v.s delvis stenigt och krokigt. Körtiden ligger på lite över 5 minuter.
– OBS : Transportsträckan till grönt spår möter avslutningen på orange spår, detta är sträckan längs skogskanten (200-300 meter). Där kör vi lugnt för att minimera risken för olyckor.

Om man är osäker finns det för det mesta någon som kan guida – Det är bara att fråga övningsledaren eller någon annan i depån.


För att få träna och tävla på på våra banor gäller följande om inget annat anges:

– Inskrivning/anmälan hos övningsledarna före körning, se ovan.
– Giltigt medlemskap i FMCK Stockholm. Ansök här
– Träningsavgift betald.
– Lägst SVEMO klubblicens för körning på Kungsängen.
– Minst körkort A1
– Minst E-registrerad, skattad, försäkrad och besiktad MC
– Du bär din personliga FMCK träningsväst med västnummer
– Upprätthållande av vår miljöpolicy
– Man följer SVEMO regler för träning och tävling

Tänk på att det är straffbart att bryta mot ovanstående regler.
Både Militär och Polis kan genomföra oannonserade kontroller och utfärda strafförelägganden/böter. En av övningsledarens uppgifter är att hålla koll på att reglerna följs och är tacksamma för att alla hjälps åt.

Bryter vi mot reglerna kan hela klubben straffas genom att försvarsmakten drar in vårt tillstånd att nyttja banorna.

Hitta till vår bana på Kungsängen